Feestdagen en vuurwerk

De lessen voor 2023 zijn allemaal afgerond en de meeste van ons hebben lekker vakantie. Namens het hele team en bestuur wensen wij iedereen hele fijne en gezellige feestdagen en een gezond en sportief 2024 toe.

Tijdens de jaarwisseling en in de weken voorafgaand daaraan is er vaak veel geknal. Voor veel huisdieren zijn de feestdagen geen feestje. Dus ook veel honden zijn bang voor de knallen en de lichtflitsen van vuurwerk. Het kan zijn dat ze dit associëren met onweer en weten instinctief dat dit gevaar met zich mee kan brengen.

Pas op met het geven van kalmeringsmiddelen! Er zijn veel middelen die verkocht worden maar niet goed zijn voor honden en zelfs honden versuffen en verdoven. Denk aan spierverslappers die de angst niet wegnemen. Geef zulke kalmeringsmiddelen niet aan jouw hond!

Omdat hondenbaasjes het als vanzelfsprekend zielig vinden dat hun gezinslid zo bang is, is het des te moeilijker om de volgende tips op te volgen. We zijn namelijk allemaal geneigd om de hond te troosten, hem veel aandacht te geven, af te leiden en te aaien. Onbewust werken we dan mee met de hond. Bij een volgende keer zal de hond dit weer van jou verwachten en zal je keer op keer nog harder je best moeten doen om de hond te troosten.

Ga het angstige gedrag op een normale manier tegemoet. Alsof er helemaal niets bijzonders aan de hand is. Dat betekend: totaal negeren, er niets tegen zeggen en niet aanhalen.

Enkele tips:
1. angstig gedrag negeren
2. angstig gedrag niet belonen
3. angstig gedrag niet straffen
4. gordijnen gesloten houden
5. honden uitsluitend aan de riem uitlaten
6. hond op zijn eigen plaats laten liggen en negeren
7. lichting in de ruimte aanlaten dan zijn flitsen minder intensief
8. gedragstraining met vuurwerk geluidsfragmenten afspelen